fbpx

Alexandra Ene │ Online Business Simplificat

Online Business Simplificat

Recapitulare Q1: Lansare problematica, mai puțin profit, business nou, angajari.

Anul trecut am scos un workshop despre productivitate. Tot anul trecut am învățat să folosesc Notion, thanks to August Bradly și cel mai mare regret al meu a fost că nu am documentat tot ce se s-a întâmplat în 2021. 

Am decis să schimb lucrul acesta și să fac o recapitulare, în fiecare lună. Articolul acesta, este ceea ce am învățat în prima parte a anului. Merită un articol întreg pentru că in newsletter nu as avea “spatiu”. 

Pe scurt: Q1 nu a fost atât de bun pe cât mi-am imaginat, când am făcut planul în Decembrie.

 Am avut una dintre cele mai proaste lansări de până acum, am angajat prea multe persoane și a trebuit să renunț la o parte dintre ei, profitul a scăzut in cateva luni cu 60%.

Am luat niște decizii mai putin fericite și m-am retras din social media pentru a reflecta cu atenție la ceea ce am făcut. Acum, am depășit momentul și sunt pregătită să împărtășesc cu tine ce am învățat. 

 

Dacă  vrei să afli mai mult, atunci continuă să citești. 

👀 Înainte să începi să citești: 
 • Percepțiile noastre legate de “rău” vs. “bun” sunt subiective. Acestea sunt părerile mele,  care pot fi total diferite de ale tale. Filtrează informația cu asta în minte. Intotdeauna, nu doar acum. Când scriu, o fac și cum aș scrie într-un jurnal. În același timp, tind să generalizez și este posibil să omit intenționat anumite detalii, din diferite motive. Sunt foarte multe lucruri care se întâmplă “behind the scene” și câteodată nu este în regulă să le împărtășesc public. 

 

 • Cu siguranța vei găsi foarte multe typos (și / sau greșeli gramaticale ) sunt conștientă de asta, dar pentru că articolul este destul de greu de formatat nu voi pierde timp cu corectarea. ( nu este nevoie să-mi scrii despre asta, din păcate ele există și știu de ele ) 

 

Toate acestea fiind spuse, hai să vedem cum a fost Q1 pentru mine.

 

Ianuarie: Happy Times

Am început anul foarte încrezătoare, din mai multe motive.

 • Aveam un plan foarte clar pentru Q1 și pentru tot restul anului. Am realizat în 2021 că am nevoie de ajutor, pentru că nu mai pot să le fac singură pe toate.
 • M-am lăsat dusă de val și am angajat un consultant pentru a stabili o direcție pentru OBS, cineva pentru podcast și două persoane pentru social media și suport clienți – 4 angajați noi.
 • Restul lunii, ne-am concentrat pe conținutul pentru ICL și strategia pentru lansarea din Martie. 

 

Febuarie: Initiative
 • În urma unor discuții cu consultant-ul ( nu voi da absolut niciun nume aici ) am schimbat abonamentul de la Inner Circle Ladies, din abonament lunar, în pachet de 6 luni, am refăcut tot conținutul pe următoarele 6 luni și strategia de lansare a programului. 

 

 • Înainte l-am promovat ca un fel de Netflix – ideea era să aduceam specialiști să explice un singur topic. Mai mulți specialiști, mai multe masterclass-uri. Ei bine, am observat că sunt câteva probleme cu modelul acesta:

 

 1. Fără absolut nicio răutate, nu sunt îndeajuns de mulți specialiști ( cu care eu să rezonez ) care au rezultate palpabile, cumva am încredere în doar o parte dintre ei. Nu vreau să “trântesc” content doar de dragul de a o face. 

 

 1. Dacă ești la început,  nu știi exact de ce trebuie să te apuci – de asta am ajuns la o formula cu “success path” în care, în fiecare lună ne concentrăm asupra unui singur topic și în felul acesta devine foarte clar de ce trebuie să te ocupi. De exemplu: întâi îți stabilești oferta, pe urmă strategia de marketing, crești audiența, îmbunătățești website-ul etc…

 

Făcând schimbarea aceasta a trebuit să fac un brainstorm intensiv, întâi pentru acest “succes path”, pe urma sa avem un content plan pentru următoarele 6 luni. A trebuit să schimb tot contentul + design-ul paginii de vânzare, precum și dashboard-ul unde au access membrele. 

 

Toate lucrurile acestea mi-au ocupat toată luna februarie și puțin din martie. Aș fi plătit cu drag pe cineva să-mi facă designul în Kajabi, platforma unde am conținutul, dar nu am găsit specialiști români pentru asta. 

 

 • Echipa pe care am format-o nu știa să folosească Notion dar nici Asana, ( sau oricare alt tool de project management ) așadar toate conversațiile aveau loc pe Whatsapp. Ceea ce a dus la discuții interminabile și foarte mult timp pierdut. 
 • Am început să scriem un “manual de operare” pentru fiecare lucru pe care îl făceam. Fie că editam slide-uri ceva în Canva, că pregăteam un episod de podcast sau orice mai făceam în diferite tool-uri. 
Ce am invatat: 

✅ Nu angaja înainte să ai niște procese, sisteme și TIMP să îi acomodezi pe cei care vin în echipă. 

✅ Durează puțin pană vă acomodați și intrați împreună în flow. 

✅ Faptul că i-am adus pe toți la un loc, când eu schimbam întreg programul și pregăteam o lansare a fost un dezastru. Ei nu știau clar ce aveau de făcut, eu nu aveam dispoziție să stau să le explic, pentru că eram ocupată atât cu lansarea cât și content-ul din Kajabi, iar asta a dus la frustrări din toate părțile. Dacă aș fi avut așa zisul “manual de operare” înainte să aduc 4 persoane noi, lucrurile ar fi stat altfel.

Manualul asta, nu este altceva decât un Google Docs, pentru fiecare așa zis department. Faptul că le-am lăsat mână liberă să îl facă fiecare cum crede, pe partea lor, a dus la tot felul de neînțelegeri. 

✅ Am crezut că o să am mai mult ajutor, dar de fapt a fost fix invers. 

 

Martie: Bussy Bee 

Pe lângă faptul că am schimbat content-ul & pricing-ul programului, am schimbat și modul de lansare. 

Am decis să stau departe de social media.

 Lista mea de e-mail, era destul de mare, dar după ultimul freebie ( cel cu 220 de tool-uri ) am mai adăugat încă 2800 de abonații, ceea ce m-a dus la un număr de 9600 de subscribers. Am vrut să fac un experiment și să lansez doar la lista de e-mail. Fără reclame sau social media. 

M-am simțit frustrată toată luna, comunicarea a fost extrem de aiurea, greșeli care în mod normal nu se întâmplă s-au întâmplat acum și am întâmpinat tot felul de blocaje. 

Lansarea a fost una dintre cele mai nereușite și pentru că am făcut tot felul de schimbări, nici nu am putut să analizez exact ce aș putea să îmbunătățesc. 

 

Ce am invatat: 

✅ Am numele la podcast Online Business Simplificat, dar tot ce am făcut în ultimele luni, a fost doar să adaug si mai multa complexitate:

Am fost prea ambițioasă cu toate inițiativele astea, pe care am vrut să le implementez, în mai puțin de 8 săptămâni. 

 • Am schimbat întreg programul ( o modificare majoră și foarte complicată
 • Am făcut trecerea de la plata lunară la plata la 6 luni 
 • Am angajat 4 persoane pe posturi diferite, toate în același timp
 • Planuri și execuție pentru o lansare ( ceea ce un mare task  ) 
 • Design-ul dashboard-ului, înregistrat video + editat
 • Schimbat sales page-ul ( copy / design ) 

 

….toate astea, în timp ce trebuia să mențin content-ul pentru social media Instagram, răspund la e-mail-uri și dm-uri. 

 

Acum când mă uit în urmă, realizez că am încercat să facem mult prea multe lucruri în 2 luni. Am judecat greșit – am crezut că mai mulți oameni, pot face mai multe lucruri – right? Not quite! 

Din contra, mai mulți oamenii, înseamnă că ești descoperit pentru mai multe greșeli. Vezi Aprilie.

 

Aprile – Emotional, am luat-o razna 

Am pierdut controlul.

Am simțit că tot ce am făcut în ultimii doi ani s-a pierdut cu totul. Pe lângă faptul că lansarea nu a ieșit cum trebuie, nu mi-am atins numerele pe care le aproximasem, m-am simțit și foarte prost pentru că cei care au lucrat cu mine, erau cu moralul down și nu aveau nicio structură clară de urmat, asta din cauza mea. 

 

Toate schimbările pe care le-am făcut, program, bonusuri, sales page, pricing etc, au făcut să fie foarte greu de identificat unde este problema. Programul nu este bun? Pagina de vânzare nu a convertit? Prețul prea mare? Strategia de lansare nepotrivită? Cum ar fi fost cu adds? Sau macar social media..etc 

 

Pe lângă toate astea, m-am lovit și de 3 mari greșeli tech, una după alta: 

 • S-au șters toți membri care s-au înscris ( și cei din trecut + și cei din Martie ) din Kajabi, datele lor de card împreună cu adresele lor de e-mail. Cum spuneam greseli care în mod normal nu au cum să se întâmple, ei bine s-au întâmplat. 
 • Freelancer-ul pe care l-am angajat, să mă ajute să schimb câteva pagini în WordPress, mi-a schimbat pur și simplu parola la WordPress și mi-a cerut $$$ să îmi înapoieze website-ul. WTF?!! Website-ul a fost jos aproape 2 săptămâni cât au rezolvat cei de la hosting + website-ul de unde l-am angajat.
 • Mi-am pierdut telefonul, acolo aveam Google Authenticator,  pe care îl foloseam pentru aproape toate website-urile, care odată pierdut bye bye acces la website-urile respective. Folosește orice altceva ca și Two Factor Authentication, dar nu Google App, pentru că nu mai poți recupera conturile dacă se întâmplă ceva cu telefonul. 

 

În clipa aceasta, fără website și tot contentul de acolo, fără access la Kajabi pentru că era legat de domeniul meu, fără acces la adresele de e-mail și cu toate membrele care au plătit dar nu-și puteau accesa programul, iar eu nu puteam recupera datele de pe card, am clacat. 

Am plâns 2 zile, pentru că cui i se întâmplă așa ceva?! 

Pentru că nu știam ce să fac, am luat o pauza.  Nu știam dacă vreau să recuperez website-ul, m-am gândit să iau alt domeniu alexandraene.ro, dar cineva l-a cumpărat în februarie pe 10 ani! Hello o alta Alexandra Ene! 

So…what now? 

În urma unui episod de podcast, ascultat la alergarea de seară, am realizat că ICL este doar un produs și că valoarea mea ca om și business-ul meu nu are legătură cu o lansare nereușită. Destul de greu de acceptat, dar a fost o diferență profundă, odată înțeles lucrul acesta. Am confundat rezultatele lansări cu propria valoare.

 

Pot oricând să trimit un e-mail ( la lista pe care nu o aveam atunci ) să îi întreb ce își doresc, sau să vând pe social media. 

 

Chiar dacă oamenii nu m-au platit, asta nu înseamnă că nu au fost atenți la ceea ce s-a întâmplat. Am avut o rată de deschidere la e-mail-uri de 34%, pe timpul lansări și asta chiar înseamnă ceva. 

 

Am schimbat perspectiva și nu m-am mai gândit la vânzări. Clar, oamenii au fost interesați, dacă au continuat să citească e-mail-urile, dar ceva nu a rezonat cum trebuie cu ei. Oferta greșită la timpul nepotrivit.  

 

Am vrut să închid tot. Absolut totul! 

Website nu mai aveam, membrele erau șterse și what’s the point…oricum am lansat un brand ecommerce, am să mă focusez pe el. 

 

Ți s-a întâmplat? Să fii satul de tot, încât să vrei să inchizi totul si sa o iei de la capăt? …mda, eu am tot făcut asta de-a lungul timpului…self sabotage se numește! Yup

 

Nu știu dacă Universul s-a jucat puțin când m-a făcut dar sunt Vizionara ( plus: o mie de idei pe minut, minus: implementarea mă omoară ) ENTP ( bold, creative, focus on new ideas ) Manifestor Generator ( multi-tasking ) dar și balanță, adică ( aproape ) incapabilă să iau decizii rapid. 

 

Cum spuneam, am luat o pauza, de la social media, de la totul. M-am concentrat pe mine și pe un program super strict de workouts 4 ore pe zi, o dieta draconică de 400 de calorii/ zi, încât să nu am timp să mă gândesc la nimic, ( decat la mancare si sport ) si să las lucrurile să se așeze putin. Pentru că emoțional eram un dezastru ambulant.

Nu că am avut neapărat o lansare ne-reușită, ci s-au adunat un cumul de factori: am realizat că am dezamăgit oamenii pe care tocmai îi angajasem, a trebuit să renunț la o parte dintre ei, să schimb niște roluri pentru cele care au ramas ( foarte dificil să fii responsabil pentru alți oameni ) gândul că toate se întâmplă dintr-un motiv ( totul jos, like everything: website, lista de e-mail, telefon, pierdut revenue etc ) poate înseamnă ceva…sau poate, doar îmi caut scuze să fac altceva.

Am stat in starea asta o perioada, am pendulat intre: este timpul sa move on Alex, treci la urmatorul lucru, poti sa faci orice iti propui vs. “consistency”, nu poti sa sari din 2 in doi 2 ani la altceva, da e fun si exciting sa incerci lucruri noi sa iti dai seama cum functioneaza..dar 

Cred că, totul se pierde atunci când renunți, altfel este doar improvement. 

.

Recapitularea lectiilor invatate până acum  
#1  Experiența nu se construiește pe wins, se construiește pe pierderi. 

Am învățat mai multe lucruri în ultimele 3 luni ( Q 1 ) decât în tot 2021. Oricât de dureros s-a simțiți la momentul respectiv, a fost fix experiența de care am avut nevoie la momentul respectiv. 

#2 Ești aici să construiești ceva “long term”. Succesul nu constă într-o lansare proastă sau câteva luni mai puțin OK. Schimbă perspectiva!

Admit, m-am panicat și enervat. Acum, când mă uit în urmă, parcă nu mi se mai pare chiar așa sfârșitul lumii. Că să nu mai vorbesc despre factul că construirea unui business…takes time, nu se întâmplă peste noapte; inevitabil vei avea și sezoane mai puțin plăcute.

Nu o sa fie totul rainbow și unicorni. Cum reacționezi, atunci când ai sezoane nasoale, practic dictează longevitatea business-ului tău. 

#3 Este important să te cunoști pe tine și nivelul de stres cu care te poți descurca. 

Când freelancer-ul mi-a cerut banii să îmi înapoieze website-ul,  asta imediat după ce una din fetele noi, a șters pur și simplu toate membrele platitoare din ICL, am ajuns în cel mai prost moment al meu. Am crezut că s-a terminat totul ( nu mai aveam acces la nimic, nu tu website, adresele de e-mail și nici venituri din ICL ) 

Am început să dau vina pe toți și toate. Furie, nervi și foarte puțină răbdare. Am început să-mi pun probleme existențiale, am descoperit ce înseamnă shadow word ( trebuie neapărat un podcast pe tema asta ) și am înțeles că “spiritual” pot să trec peste asta. 

 

#4 Business-ul supraviețuiește chiar și cu o strategie proastă sau câțiva oameni nepotriviți, dar nu supraviețuiește dacă nu există venituri. ( cash flow ) 

Înțelegerea unui noțiuni ( simple, de altfel ) cum este cash-flow-ul te poate salva, sunt recunoscătoare că am menținut o balanță pozitivă în conturi. Asta îmi permite să re-construiesc. 

Lasă asta să fie o lecție și pentru tine: Nu cheltui tot ceea faci. Întotdeauna să ai rezerve financiare pentru 3-6 luni. 

Nu știi niciodată ce tâmpenii se pot întâmpla, și vrei să fii pregătit – just în case. 

 

Întotdeauna sperăm la bine, că business-ul nostru v-a crește cu toate strategiile implementate și vom avea super rezultate….cu toate astea, câteodată realitatea este total diferită, ai grijă să te protejezi financiar înainte, în caz că o să fie nevoie.

#5 Sa ai rabdare, nu înseamnă că te mulțumești cu puțin. 

Mi-am pus tot felul de întrebări, de ce am simțit ultimele 3 luni ca fiind foarte dificile și am realizat că mă grăbesc. Am legat productivitatea de succes; de exemplu: cât de repede creste business-ul, cât de multe proiecte termin, cât de mult content creez, cât de mult venit aduc. 

Vreau să fac multe lucruri într-un timp foarte scurt. 

Slow down to speed up, înseamnă de fapt, să ai răbdare să construiești ceva sustenabil, care să fie acolo peste ani. Nu doar câteva luni, un an. Înseamnă să construiești sisteme și procese să le implementezi bine și să meargă.

#7 Vizualizează impactul pe care îl ai. 

Când ai un business online, este ușor să uiți că în spatele numerelor se află de fapt oameni adevărați. Atunci când ai “doar 100 de urmăritori” sau doar 3 clienți, poate părea insignificant, dacă te compari cu cei care au sute de mii. 

 

Cu 30 de followers, umpli o clasă. 

60 de followers un restaurant.

 4.000 de followers Sala Palatului 

 

Data viitoare, când te simți descurajat față de câți urmăritori ai, views, comments sau clienți- amintește-ți că contează ceea ce faci.

 Nu lăsa conturile cu mii de urmăritori să te facă să simți mic. Fii recunoscător pentru ce ai, lucrează să crești, dar lasă la o parte resentimentele față de cei care sunt în înaintea ta cu 5-10 ani. 

 

Ganduri de final!

Acum, că am ieșit din experiența asta, am reevaluat ce înseamnă succesul pentru mine și ce fel de biz vreau să construiesc. Încă am o mulțime de întrebări la care nu am răspuns…dar nu mai las faptul acesta să mă țină pe loc. 

În timp ce scriu acest articol, simt că fac terapie cu mine. O să observi că conținutul meu este puțin mai diferit, pentru că vorbesc ( și scriu ) despre lucruri mai puțin discutate de alte persoane.  Cred că este mai mult pentru mine, mă ajuta să tin “o evidenta” asupra momentelor astea “Aha-urilor” pe care le am. 

 

Cu toate astea, dacă ceea ce am scris aici, ajuta chiar și o singura persoana să nu se mai simtă singur în călătoria asta, cu atat mai bine.   

Dacă ai citit acest super lung articol și a avut vreun impact asupra ta, let me know, poți să postezi un Story pe Instagram și să îmi dai un tag @alexandra_ene_ ( în felul acesta pot să îl vad ) dacă nu îți place să folosești Stories, scrie-mi un mesaj ( DM ) și spune-mi cu ce ai rezonat. 

 

Mulțumesc că ai citit pana la sfarsit. Sunt recunoscătoare că ai fost cu mine. 

 

Hugs 

Alexandra.