ASCULTA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHER | YOUTUBE | GOOGLE PODCAST
Alexandru Negrea, este invitatul de astăzi de la Online Business Simplificat. Trebuie să știți că Alex este consultant și trainer pe teme de comunicare și bineînțeles Social Media.
Și-a descoperit pasiunea în acest domeniu cu ajutorul blogului său personal pe care l-a creat în 2006, când acest fenomen la noi în țară încă nu luase amploare. În trecut a coordonat un întreg departament de Facebook, în cadrul unei agenții, iar în 2012 a creat primul său curs intensiv de Social Media din România. Acest curs poartă denumirea de ‘’Social Media Essențials’, pentru care a primit și un premiu de excelență în educație. Alex a reușit să bucure peste 2000 de persoane cu acest curs și continuă să fie unul dintre cele mai apreciate cursuri de la noi din țară.
Vom discuta cu Alex în acest podcast despre life balance și toate secretele care stau in spatele Social Media, secrete care cu siguranță o să ajute un număr mare de ascultători.
- Cum este văzut acest concept de work/life balance?
Alex este de părere că acest concept de work/life înseamnă să poți întreține fiecare din cele patru planuri importante din viața noastră și anume cel personal, profesional, social și familial. Când îți dorești să ieși din zona de confort însă, trebuie să te concentrezi pe un singur plan, din cele enumerate și să investești circa 75% din timp pentru a ajunge să te bucuri de momente de succes.
- Cum a reușit Alex să-și impună respectul pe care oamenii îl au față de el?
Oamenii dacă sunt tratați cu disponibilitate și le arăți că ești acolo când au nevoie de tine, o să te trateze pe măsură. În construcția de brand personal/profesional una dintre regulile de bază este aceea de a răspunde la întrebările celorlalți și să porți conversații cu oameni cât de des cu putință.
În meseria de marketing online, Alex a încercat să fie foarte corect atunci când comunică mesajele către publicul țintă, pentru a nu face promisiuni care nu se pot îndeplini și asta le recomandă tuturor celor care activează în domeniu.
- Unde comunicăm pe Social Media?
Nu există un răspuns corect la această întrebare și este optim să comunicăm exact acolo unde se află audiența noastră. Pentru a atinge maximul de potențial în comunicarea online, este indicat să comunicăm pe toate platformele, iar rezultatele o să depindă de modul în care transmitem mesajele, nu de platformele pe care le folosim.
Trebuie să existe însă o strategie pentru fiecare canal de Social Media pe care am ales să distribuim mesajul nostru.
- La ce aspect să se uite pentru prima dată o persoana care este decisă să lucreze cu un specialist sau o agenție în Social Media?
Contează în primul rând să ne uităm la contextul specialistului/agenției, iar esențial ar fi să existe un context.
Când vine vorba despre agenții de Social Media ideal este ca atunci când ne uităm pe profilul lor de Facebook/Instagram să ne dăm seama din start că sunt profesioniști cei care lucrează acolo, urmând ca după să și comunicăm direct cu ei. Alex este de părere că dacă nu există un portofoliu nu înseamnă că omul este neprofesionist în domeniul lui, iar faptul că există un portofoliu nu înseamnă neapărat că omul este expert în domeniu.
Recomandarea este să trecem în primă fază prin paginile de Social Media, site-ul specialistului/agenției, iar mai apoi să combinăm acest aspect cu discuția față în față.
- Mai există trafic organic și când începe o persoană să-și facă reclamă?
Un experiment ar fi binevenit pentru început pentru a vedea cât poți vinde la ‘’rece’’, fără să ‘’încălzești’’ audiența cu content pe social media sau branding. Așa putem observa cât de mare este nevoia publicului pentru produsul respectiv și cât de mult se cumpără impulsiv respectivul produs.
- Cum este văzută autenticitatea și cât este bine să distribuim din ea și cât nu?
Este bine sa fim autentici, dar mereu este loc de mai bine. Oamenii apreciază să lucreze cu alții cărora le sunt simpatici, deci dacă reușim să combinăm autenticitatea cu tact, eleganță și îmbunătățim treaba asta, cu siguranță o să ajungem la o formulă câștigătoare.
Autenticitatea este bună dacă înțelegem și ce anume le place celor din audiență să primească. Spre exemplu sigur sunt audiențe care sunt în căutarea celor care spun lucrurilor pe nume și dacă ai un produs pentru acest tip de audiență, cu siguranță trebuie să fii o persoană directă.
În marketing autenticitatea trebuie combinată cu așteptările audienței.
- Cu ce influenceri ar trebui să colaborăm?
În primul rând ar trebui să colaborăm cu acele persoane care se potrivesc cu brandul nostru. Dacă brandul comunică într-o manieră safe, fresh, cuminte, o să ne trebuiască să ne asociem cu persoane care comunică în aceeași manieră. Trebuie să ne facem temele din timp, facem portretul robot al brandului și ne asociem exact cu persoanele potrivite care să ne promoveze produsul.
- De la cine învață Alex Negrea și pe cine admiră?
Aceste exemple de urmat s-au schimbat de-a lungul timpului, spre exemplu o perioadă Alex l-a admirat pe Seth Godin pe care mai apoi l-a considerat ca fiind lent și apatic și prea puțin expresiv. Vrea să învețe informații necesare de la diverși oameni care activează în domeniul Social Media.
- Un lucru neștiut despre Alex Negrea?
O colecție de bricege pe carea început să le colecționeze pe la vârsta de 28-29 de ani și acum colecția numără circa 15-20 de astfel de obiecte. Călătorește cu câte un briceag de fiecare dată când se urcă pe vârful unui munte.
- Ce planuri de viitor are Alex Negrea?
Lansarea anumitor produse, iar printre acestea se numără un workbook de marketing și comunicare în Social Media, care o să reprezinte cu siguranță o lucrare interactivă pentru cei interesați.
RECOMANDARI:
1) Alex Negrea optează atât pentru crearea unui profit de business cât și pentru unul personal, atât timp cât vă doriți să atingeți maximul de potențial în comunicarea online.
2) Este indicat să ne adaptăm conținutul la platforma pe care am ales să comunicăm, deoarece oamenii au diverse așteptări în funcție de platforma pe care aleg să o utilizeze. Avem adesea nevoie de mult timp și la fel de multe resurse pe a livra material pe toate canalele Social Media.
3) Recomandarea lui Alex ar fi ca atunci când ne decidem să facem un podcast să avem din start o structură și să o urmărim cu strictețe de-a lungul episoadelor pe care le filmăm.
Conectează-te cu Alexandrau Negrea