fbpx

Alexandra Ene │ Online Business Simplificat

Online Business Simplificat

alexandra ene gabriela ilie

Ce am învățat după un an de podcasting & Gabriela Ilie

alexandra ene gabriela ilie

ASCULTA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHE |CASTBOX | GOOGLEPODCAST

În martie anul trecut m-am hotarat să incep un podcast și am început să fac research despre ce inseamna sa ai un podcast, ce fel de podcast vreau si cum lansez unul. La sfarsitul lunii deja inregistram primul episod din Online Business Simplificat.

În episodul de astăzi discut cu Gabriela Ilie de la Morning Podcast despre ce înseamnă pentru noi podcastingul, ce am invatat din toata experiența asta, ce ne-a ajutat în procesul de lansare și ce am face diferit dacă ar fi să lansăm astăzi un podcast.

Am adunat 7 lectii valorase pe care le-am invatat pe parcurs:

#Nu o să fie niciodată perfect 

Acel episod perfect la care aspiri nu o să iasă niciodată perfect, acel sunet excepțional, acea muzica perfectă, acel interviu fără a fi nevoie să îl editezi nu exista. Este important să râzi de greșelile tale, să te distrezi și să fii mandru de munca ta. Indiferent de ce înseamnă “perfect” pentru tine, adevărul este că este doar o percepție – acest “perfect” este obiectiv și este doar o părere. 

Adevărul este, că dacă ai atins perfecțiunea, încetezi să mai crești ca persoană, ca podcaster și ca și creator. Și fără creștere nu există conflict, nu există îmbunătățiri și nu există nicio poveste.

#In timp vei devenii mai bun…și podcastul tau va crește. 

# Să faci podcasting implica foarte multă munca. 

Dacă alegi să faci podcast de tip interviu – o să trebuiască să găsești invitații, să reușești cumva să vă organizați să înregistrați, trebuie să te pregatesti înainte de a înregistra ( research despre invitat și subiect ), trebuie să editezi episodul, să scrii un articol de blog, să pregatesti imaginile grafice pentru promovarea lui, să gandesti textele potrivite pentru postari, pentru e-mail-uri and the list goes on and on…dar pentru 40min de podcast în spate sunt mai multe ore de munca. Asta bineînțeles dacă alegi să faci tu partea de editare și promovare.

Ca și podcaster job-ul tău este să oferi conținut cât mai bun audienței care te asculta și fără pasiune și munca n-ar fi nimic de oferit. 

#Nu o să te placa toata lumea 

Asta nu ar trebui să fie o surpriza pentru nimeni, dar nu toata lumea te va plăcea sau va aprecia conținutul tău. And that’s ok! 

Podcastul meu încă este relativ mic și asta mi-a permis oarecum să evit critica altor persoane. Nu ma intelege gresit, am avut și eu parte de comentarii răutăcioase, dar nu masiv, cum am văzut că primesc alți podcasteri. 

Este o diferenta majora intre ce este bun, rau sau preferinte obiective. Feedbackul se oferă în privat. Dacă nu îți place cum suna o voce, sau ți se pare că host-ul fie are accent, sau vorbește prea repede, sau prea încet sau auzi diferite sunete care te deranjează – trimite-i un email, scrie-i un mesaj pe Facebook, IG – nu posta comentari sau mai rău – recenzii pe pagina lor oficială. Este posibil să nu realizeze că fac astfel de greșeli și feedback-ul tău să îi ajute. 

#Nu te apuca de podcast pentru banii sau “faima” 

Într-un an de zile, podcastul meu a produs din sponsorizări $750 – adică $5/ luna :)) Au fost cei mai greu banii castigati. Nu ma intelege gresit, nu fac podcasting pentru sponsorizări și nici nu sunt aici pentru bani. Dar aș minți dacă ți-aș spune că mai multe sponsorizării nu ar fi binevenite, m-ar ajuta mult să fac podcastul mai bun. 

#Vei învăța foarte multe lucruri. 

Atât de la invitații tăi, cât și din skill-urile pe care le vei dobândi pe parcurs. 

#Ai tot dreptul să fii aici alături de alți podcasteri. 

Dacă ești podcaster sau vrei să devi unul, vreau să îți spun că ai tot dreptul să ocupi un spațiu aici în lumea asta, la fel ca toată lumea.

Nu exista nicio cerinta speciala să devii podcaster ( cu toate că unii și-ar dori să existe ) Nu ai nevoie de nicio diploma, sau de o anume educație, nici numărul de followersi pe Facebook/ IG nu conteaza.

Marea majoritate dintre noi, am început de la zero și se pare că ne descurcăm destul de bine. Restul se învață pe parcurs.